Narodowy Fundusz Zdrowia Narodowy Fundusz Zdrowia

Pacjenci

Drukuj

Rok 2022, lipiec - grudzień

28 grudnia - IBS czyli zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (z ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) to przewlekła choroba czynnościowa układu pokarmowego. Częściej jest rozpoznawany u kobiet. Jest to choroba młodych dorosłych – dolegliwości najczęściej pojawiają się między 20 a 50 rokiem życia. Jak można jej zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

21 grudnia - Aktywność fizyczna w walce z cukrzycą i otyłością

Cukrzyca dotyka miliony ludzi na świecie. Nie boli, dość długo może nie dawać wyraźnych objawów. To pierwsza niezakaźna choroba, uznana za epidemię XXI wieku. Blisko milion Polaków, może być nieświadomych swojej choroby. Jak można jej zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

14 grudnia - Choroba niedokrwienna serca

Choroba wieńcowa, inaczej choroba niedokrwienna serca (ChNS) to zespół objawów, które wynikają z nieprawidłowego przepływu krwi przez tętnice wieńcowe. Jak można jej zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

7 grudnia - Przewlekłe bóle kręgosłupa

Bóle szyi, dolnej i środkowej partii pleców to jedne z najczęstszych dolegliwości przewlekłych u dorosłych. Więcej osób zmaga się jedynie z nadciśnieniem. Jak im zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

30 listopada - Zakrzepica - co można zrobić, aby jej zapobiec?

Zakrzepica jest poważną chorobą, której nie można bagatelizować. Nieleczona może prowadzić do zatorowości płucnej, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Zapraszamy po „garść” praktycznych porad w zapobieganiu choroby zakrzepowo zatorowej. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

23 listopada - Polipragmazja - kiedy leki szkodzą?

Aż 1/3 Polaków po 65 roku życia przyjmuje co najmniej 5 leków dziennie. Zażywanie wielu medykamentów jednocześnie, zwane polipragmazją, zwiększa ryzyko wystąpienia groźnych powikłań i wzajemnych interakcji. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

16 listopada - Profilaktyka od najmłodszych lat - Cukrzyca

Mówiąc o cukrzycy najczęściej mamy na myśli cukrzycę typu 2. Skłonność do jej występowania bywa dziedziczna, najczęściej jednak jest efektem zaniedbań i stylu życia. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

9 listopada - Profilaktyka POChP

„Profilaktyka przewlekłej obturacyjnej choroby płuc” jest tematem dzisiejszej „Środy z Profilaktyką” - akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia. Czy ta choroba na pewno nas nie dotyczy? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

2 listopada - Nowotwory męskie

Mężczyźni niestety częściej niż kobiety zaniedbują swoje zdrowie. Zgłaszają się do lekarza, kiedy wystąpią dolegliwości bólowe. ​Wielu panów nie przeprowadza regularnych badań profilaktycznych. A tymczasem choroby układu moczowo-płciowego dotykają, co trzeciego mężczyznę, w tym coraz częściej nowotwory. Jak zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

26 października - Profilaktyka udaru mózgu

Udar mózgu to nagłe zaburzenie czynności mózgu spowodowane niedrożnością lub pęknięciem naczynia tętniczego. To jedna z najczęstszych przyczyn zgonów i niesprawności w Polsce wśród osób po 40 r.ż. Jak zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

19 października - Profilaktyka osteoporozy

Osteoporoza: „cichy złodziej kości” - jest chorobą niewidoczną i podstępną. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Pierwszym jej objawem jest złamanie. Czy można jej zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

12 października - Jak zapobiec depresji?

Depresja wciąż jest jeszcze tematem tabu.  Ludzie wstydzą się mówić o tym, że zmagają się z chorobą, która może być bardzo niebezpieczna. Nie pozwala normalnie pracować, uczyć się, jeść, spać. Co może ją wywołać i jak jej zapobiec? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

5 października - Otyłość a hormony

Otyły jest już, co czwarty Polak! Otyłość i nadwaga sprzyja rozwojowi wielu chorób jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze oraz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Co wspólnego z otyłością mają hormony? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

28 września - Profilaktyka od najmłodszych lat - Zaburzenia odżywiania

W zaburzeniach odżywiania zazwyczaj nie ma jasnego początku choroby. Pierwsze objawy pojawiają się stopniowo i są trudne do wychwycenia. Osoba chora często w sposób nieświadomy stara się je ukryć. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj.

 

21 września - Profilaktyka chorób pasożytniczych

Wrzesień to dobry czas, aby przypomnieć dzieciom zasady higieny. Dzięki temu sami unikniemy zarażeniu i zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się pasożytów. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj

 

14 września - Profilaktyka od najmłodszych lat - Higiena jamy ustnej

Ból i braki w uzębieniu mają istotny wpływ na codzienne funkcjonowanie każdego człowieka. Stan zdrowia jamy ustnej ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia i jakość życia. Dlatego warto o nią dbać już od najmłodszych lat i wypracować zdrowe nawyki. Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj

 

7 września - Profilaktyka grypy - Szczepienia

Grypa jest ostrą chorobą zakaźną, którą wywołują wirusy grypy. Najwięcej zachorowań na grypę przypada na okres styczeń – marzec. Dlatego najlepiej skorzystać ze szczepień ochronnych już jesienią! Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj

 

31 sierpnia - Rak endometrium

Wśród nowotworów kobiecych rak trzonu macicy najłatwiej poddaje się leczeniu. Ale zaawansowany daje przerzuty. Co zrobić, żeby wcześnie wykryć zmiany? Czy można uniknąć choroby? Pełny materiał, ulotka oraz film znajdują się tutaj

 

24 sierpnia - Obturacyjny bezdech senny

Choroba ta nasila się z wiekiem i jest na tyle poważna, że doprowadza do powikłań sercowo-naczyniowych.  U osób z bezdechem nawet 3-krotnie częściej występuje: zawał serca, udar mózgu, zaburzenia rytmu serca. Jak można zapobiec chorobie?
Pełny komunikat, ulotka oraz materiał filmowy dostępny na stronie internetowej.

 

17 sierpnia - Stres oksydacyjny- zasady profilaktyki

Stres oksydacyjny charakteryzuje się podwyższoną ilością wolnych rodników w organizmie. Jest określany jako brak równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami.

Typowe objawy stresu oksydacyjnego:

  • odczuwanie dużego zmęczenia,
  • problemy z koncentracją,
  • bóle głowy,
  • spadek odporności.

Przyczyny stresu oksydacyjnego
W Twoim organizmie szybciej powstają wolne rodniki, jeśli:

  • masz niewłaściwą dietę: za dużo wysoko przetworzonej żywności, nasyconych kwasów tłuszczowych, smażonych (również przypalonych) i wędzonych potraw
  • jesz spleśniałe rzeczy – w tym także pozostałe części owoców lub warzyw po odcięciu spleśniałych kawałków
  • uprawiasz niską aktywność fizyczną lub wcale tego nie robisz
  • palisz papierosy i pijesz alkohol
  • żyjesz w ciągłym napięciu nerwowym i stresie
  • opalasz się zbyt intensywnie
  • wdychasz spaliny w powietrzu.

Profilaktyka stresu oksydacyjnego

  • odpowiednia dieta, czyli sposób odżywiania się
  • aktywność fizyczna
  • zdrowie psychiczne

Zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

10 sierpnia - Profilaktyka raka płuc

Spośród nowotworów złośliwych to rak płuc jest przyczyną największej liczby zgonów. Liczba zachorowań na raka płuc wynosi około 21-23 tysięcy rocznie. W Polsce we wczesnej fazie diagnozuje się zaledwie 20% przypadków. Aż 95 procent chorych to byli lub obecni palacze tytoniu

Czym jest rak płuc?
Rak płuc jest złośliwym guzem płuc. To oskrzelopochodny nowotwór złośliwy wywodzący się z nabłonka dróg oddechowych. Charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek w tkankach płuc.

Czynniki ryzyka zachorowania na raka płuc

  • czynniki środowiskowe oraz zanieczyszczenie powietrza
  • przyczyny genetyczne
  • palenie tytoniu- czynne i bierne

Objawy raka płuc
Objawy raka płuc na początku są bardzo mało zauważalne lub wręcz ich nie ma. Nie lekceważ jednak takich objawów jak:

  • chrypka, kaszel,
  • ból w klatce piersiowej,
  • nawracające infekcje płucne,
  • podwyższona temperatura,
  • osłabienie,
  • utrata masy ciała

Prewencja i profilaktyka raka płuc
Zmniejszenie zachorowalności na raka płuc zależy od indywidualnych wyborów oraz rozwiązań systemowych.

Działania indywidualne:

  • nie pal tytoniu – nie zaczynaj lub natychmiast z tego zrezygnuj,
  • unikaj dymu tytoniowego,
  • podejmuj aktywność fizyczną, odżywiaj się zdrowo.

Działania systemowe:

  • edukowanie o szkodliwości palenia,
  • tworzenie przestrzeni wolnych od dymu tytoniowego,
  • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy w zawodach narażonych na czynniki szkodliwe dla układu oddechowego,
  • dbanie o jakość powietrza i środowisko, w którym żyjemy.

Zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

3 sierpnia - Profilaktyka od najmłodszych lat. Jak rozmawiać z dzieckiem o cukrzycy typu 2?

Cukrzyca typu 2 jest uznawana za epidemię XXI wieku.
Cukrzyca to choroba przewlekła, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Cukier ten nie może przedostać się do wnętrza komórek w celu dostarczenia im energii i zbyt długo krąży we krwi.
Choroba powoduje zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Edukacja dzieci i młodzieży na temat zdrowego żywienia i prawidłowej masy ciała to istota prewencji wystąpienia cukrzycy w kolejnych latach życia.

W profilaktyce cukrzycy typu 2 kluczowe są:

  • regularne spożywanie posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny);
  • niedopuszczanie do przegłodzenia lub przejedzenia;
  • picie odpowiedniej ilości wody 1-1,5 litra dziennie;
  • jedzenie węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste - z tzw. ciemnej mąki), warzyw, nasion roślin strączkowych;
  • unikanie węglowodanów prostych (znajdują się np. w słodyczach, słodzonych napojach, produktach zbożowych z pełnego przemiału - z tzw. białej mąki, ale także w owocach i produktach mlecznych);
  • ograniczenie niezdrowych przekąsek (np. chipsów), żywności przetworzonej (zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu).

Zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

27 lipca - Profilaktyka od najmłodszych lat. Kształtowanie nawyków żywieniowych

W formowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych  u małych dzieci najważniejszy jest dobry przykład dawany przez rodziców i opiekunów. Preferencje smakowe dziecka kształtują się już w łonie matki.
W rodzinach, w których spożywa się wspólne posiłki, dzieci częściej mają prawidłową masę ciała.
Zaledwie 52,9% dzieci codziennie zasiada do stołu wspólnie z rodziną.
Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmierne ilości słodzonych soków owocowych.

Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci?

Swoje postępowanie dostosuj do wieku i etapu rozwoju dziecka:

  • Zdobądź wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. To, jak karmimy niemowlaka, ma wpływ na preferencje smakowe w przyszłości
  • Staraj się zachować stałe pory posiłków dziecka (rób 3-4 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami)
  • Staraj się, aby nowe produkty były ładnie podane, bo wygląd ma duże znaczenie
  • Aprobuj bałagan, który dziecko robi podczas jedzenia
  • Planuj i przygotowuj posiłki razem z dziećmi
  • Zadbaj o wspólne, rodzinne spożywanie posiłków w miłej atmosferze
  • Nie podawaj dzieciom przekąsek pomiędzy posiłkami
  • Unikaj słodkich napojów i słodyczy. Nie nagradzaj dzieci słodyczami
  • Rozmawiaj o jedzeniu nie tylko przy stole, staraj się, aby dziecko poznało zasady zdrowego odżywiania
  • Dopilnuj, aby dzieci piły 1,5 litra wody dziennie

Zadbaj o regularną aktywność fizyczną dzieci.  Zalecane jest minimum 60 minut umiarkowanych lub  intensywnych ćwiczeń.

Zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

20 lipca - Profilaktyka chorób - trądzik

Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą skóry. Wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne.
Trądzik pospolity jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych.
W okresie dojrzewania (12 do 25 lat) występuje u ok. 85% populacji europejskiej. Około 20-25% osób z trądzikiem wymaga leczenia.

Jakie czynniki wpływają na powstanie trądziku?

Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:

  • nadmierna produkcja łoju, jego nadmiar zatyka ujście mieszkawłosowego,
  • zaburzenie rogowacenia mieszków włosowych,
  • aktywność hormonalna związana z okresem dojrzewania,
  • zakażenia bakteryjne,
  • stres, który nasila produkcję hormonów sterydowych, powodując wzmożoną produkcję łoju,
  • niewłaściwa pielęgnacja skóry i niewłaściwy dobór kosmetyków,
  • nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
  • niektóre leki.

Dieta w leczeniu i profilaktyce trądziku
Dieta stanowi istotny element w profilaktyce oraz w leczeniu większości chorób. Dlatego dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry.

Co jeść, a co pić dla dobrej kondycji skóry:

  • produkty i potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • warzywa, np. marchew, jarmuż, papryka czerwona, dynia,
  • owoce, z uwzględnieniem wiśni, jeżyn i borówek,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy, pestki,
  • ryby,
  • produkty, które zawierają cynk, prowitaminę A (betakaroten) oraz witaminę D.

Pij minimum 2–2,5 l płynów dziennie. Głównym spożywanym płynem powinna być woda.

Zachęcamy do zapoznania się z ulotką i materiałem filmowym.

 

13 lipca - Środa z Profilaktyką – Cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

Czy wiesz:

  • Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
  • Jak aktywność fizyczna wpływa na cukrzycę?
  • Jak odżywiać się w cukrzycy?

Cukrzyca typu 2 określana jest mianem epidemii XXI wieku.
Należy do grupy chorób cywilizacyjnych, czyli determinowanych przez styl życia.
Choroba może nie dawać żadnych objawów przez wiele lat, dlatego ciągle jest zbyt późno rozpoznawana, nierzadko przy okazji zawału serca czy udaru mózgu.

W Polsce zdiagnozowaną cukrzycę ma ok. 9,1% ludności. Wśród nich dominują osoby powyżej 55 roku życia. (84%).

Co zwiększa ryzyko cukrzycy?

  • Mniejsza aktywność fizyczna i nieodpowiednia dieta wpływają na wzrost liczby osób otyłych.
  • Otyłość, zwłaszcza brzuszna, jest najistotniejszym czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2.
  • Związek cukrzycy typu 2 i otyłości wynika z insulinooporności. Z kolei insulinooporność powiązana z zaburzeniami komórek trzustki prowadzi do cukrzycy.

Zapraszamy i zachęcamy do odwiedzenia strony www.akademia.nfz.gov.pl

Do ulotki dołączamy materiał wideo.

 

6 lipca - Profilaktyka chorób zakaźnych w podróży

Wyjazdy w tropiki i do krajów subtropikalnych są coraz popularniejsze. Niestety, im częściej tam jeździmy, tym większe ryzyko groźnych chorób.
W tych strefach klimatycznych najczęściej występują:

  • malaria
  • żółta gorączka (żółta febra)
  • gorączka krwotoczna denga
  • dur brzuszny.

Zapoznaj się z sytuacją epidemiologiczną kraju, do którego jedziesz. Sprawdź:

  • warunki klimatyczne i sanitarne
  • zalecenia dla podróżnych, w tym: wykaz szczepień obowiązkowych i zalecanych
  • jakie choroby zakaźne występują w tym kraju oraz jakie dają objawy
  • wykaz leków, które powinieneś zabrać ze sobą
  • gdzie znajdziesz najbliższy punkt pomocy medycznej.

Działaj profilaktycznie!
Odwiedź lekarza specjalistę medycyny morskiej i tropikalnej. Stosuj się do jego zaleceń – dostosuje je do miejsca, terminu i charakteru Twojego wyjazdu.Zaszczep się

  • Weź pod uwagę nie tylko szczepienia obowiązkowe w danym kraju, ale też zalecane.
  • Spakuj apteczkę podręczną, środki odstraszające komary (o odpowiednio wysokim stężeniu), odpowiednie ubrania.
  • Zabierz książeczkę szczepień.
  • jeśli wybierasz się do kraju, w którym możesz zarazić się malarią, ustal z lekarzem odpowiednią dla siebie chemioprofilaktykę przeciwmalaryczną.

Podróż w tropiki niesie ze sobą również ryzyko zakażenia pokarmowego.

Przed wyjazdem:

  • zaszczep się przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby (WZW) typu A i B, cholerze, durowi brzusznemu. Wybór szczepienia skonsultuj z lekarzem.

Na miejscu:

  • często myj ręce, zwłaszcza przed każdym posiłkiem
  • wybieraj posiłki pochodzące z pewnych źródeł
  • wybieraj wodę butelkowaną fabrycznie, używaj jej również do mycia zębów.

Do ulotki i grafiki dołączamy materiał wideo.